Zaplanowałaś kameralne spędzanie czasu z przyjaciółmi, ale totalnie nie wiesz co szybko przygotować i może nawet zaskoczyć swoich gości? Ja w tym tygodniu przygotowałam deskę serów dla kilku znajomych, którzy wpadli pod wieczór na pogawędkę.
Ale zanim przejdę do deski serów, oto w co się ubrałam na ten relaksujący wieczór.
Wiosna to czas, kiedy w końcu ubieramy się w jasne kolory. Moja stylizacja to miejski luz-blues, czyli tunika z nadrukiem blokowym z przewagą różu, z dobrze się układającego materiału. Luźny krój, asymetryczny dół i drobniutkie marszczenia dodają jej kobiecego powabu. Do tego moje ulubione jeansy (jakby inaczej) i czarne, zamszowe baletki w szpic. Jest wygodnie i stylowo, czyli dokładnie tak, jak powinnam wyglądać, by miło spędzić czas z przyjaciółmi.
A teraz wracam do serów.
Deska serów to elegancka, niewymagająca wysiłku przekąska, idealna na spotkanie z przyjaciółmi. Jest doskonałą przystawką lub centralnym punktem specjalnych spotkań. Pasuje na każdą okazję i przygotowuje się ją w kilka chwil.
Powinny na niej znaleźć się różne rodzaje serów i wędlin, o różnych kształtach, fakturach, aromatach i smakach. W Google znajdziesz tysiące propozycji jak atrakcyjne wizualnie prezentować wędliny i sery i co jeszcze dodawać.
A tutaj znajdziesz informacje jakie podać wino https://www.alkoholeswiata.com/blog/jakie-wino-do-sera/
A co ja przygotowałam.
Na mojej desce zazwyczaj umieszczam:
- sery Camembert, Brie, owczy, kozi, Gorgonzola,
- sery półtwarde i twarde; Gouda, Cheddar,
- suche wędliny; włoskie salami, oryginalne prosciutto oraz sucha krakowska,
- plasterki jabłek i gruszek, winogrona, suszone morele, daktyle, orzechy, oliwki zielone i czarne, kawałki selera naciowego,
- słodkie i wytrawne dodatki; chutney morelowe, konfitura figowa,
- kilka rodzajów krakersów.
Smacznego.
Ela Cissowska Przejdź do głównej strony
Kommentare