top of page
  • Ela Cissowska

Kilka roberków brydża i rozkosz dla podniebienia czyli pieczony Brie.

W naszej młodości gra w brydża była zjawiskiem kulturowym i sposobem na życie, ucieczką od siermiężności i szarości. Dziś moi przyjaciele i ja jesteśmy wyluzowanymi graczami, którzy czerpią radość z kilku roberków w relaksujące niedzielne popołudnie. Wszystko po to, aby odpocząć i dobrze się bawić.



Założyłam nową czarną kamizelkę, białą bluzkę i oczywiście jeansy oraz czarne kowbojki. Do tego czarno — białego zestawu dodałam kolorową apaszkę. Zupełnie nieźle to wyszło.


Ale zanim usiedliśmy do stolika, była rozpusta dla podniebienia.

Na co dzień staram się jeść zdrowo i z dużym umiarem, ale … uważam, że nie ma nic złego w tym, że od czasu do czasu pozwolę sobie na umiarkowaną rozpustę. Nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia – chyba już z tego wyrosłam. Od czasu do czasu człowiekowi należy się kawałek serniczka lub serek zapiekany z orzechami i suszonymi morelami, prawda!


Zapiekane Brie z morelami i orzechami

Ta przekąska jest tak prosta, jak pyszna – kilka składników, minimalne przygotowanie, maksimum smaku! Gorący, roztopiony ser Brie przyrządzony jest ze słodką konfiturą morelową, suszonymi morelami i chrupiącymi orzechami. Ma kremowy, słono – słodki smak i można go podawać z grzankami, krakersami, pokrojoną marchewką czy selerem naciowym lub jabłkami, czy gruszkami w plasterkach. To łatwe i wszechstronne rozwiązanie.



Nie można zapomnieć o kieliszku wina, oczywiście. Ale jakie wino jest najlepsze do tej bogatej już mieszanki smaków?

Brie i szampan to klasyczne połączenie sera i wina! Najlepiej sprawdzi się pół wytrawne wino musujące, nie tylko dlatego, że to moje ulubione, ale bąbelki i pikantna kwasowość pomagają odświeżyć kubki smakowe pomiędzy kęsami.


Dla tych, którzy wolą wina białe sprawdzą się lżejsze pół wytrawne wina o dobrej kwasowości, takie jak Sauvignon Blanc i Riesling, które równoważą kremowość sera, zapewniając orzeźwiający kontrast.


Jeśli preferujesz wino czerwone, to wybierz lekkie, owocowe, takie jak Pinot Noir lub Barbera, które nie przyćmią smaku kremowego sera.


Zapiekane Brie z morelami i orzechami

Składniki:

- małe kółko sera Brie lub Camembert,

- dżem morelowy,

- garść dowolnych orzechów – pistacje, orzechy włoskie lub pekan,

- kilka suszonych moreli drobno pokrojonych


Przygotowanie:

- Włóż ser do żaroodpornego naczynia, ponacinaj skórkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 10 - 15 minut, aż ser będzie lekko „pływający".

- Wyjmij ser z piekarnika, posmaruj wierzch cienką warstwą dżemu morelowego, posyp pokrojonymi drobno suszonymi morelami oraz posiekanymi lub pogniecionymi w moździerzu orzechami.

- Wstaw do piekarnika na następne 10 minut.


Jestem wielką entuzjastką zapiekanego sera, więc kupiłam specjalne małe ceramiczne foremki właśnie przeznaczone do tego celu. Są one uniwersalne, ponieważ można w nich piec i podawać do stołu. Oczywiście można użyć dowolnego naczynia do pieczenia, ale raczej takiego z brzegami.


Nie należy usuwać wierzchniej warstwy, skórki przed pieczeniem Brie, po prostu pokrój ją w szachownicę robiąc płytkie nacięcia. Skórka utrzymuje ser w całości podczas topienia się w piekarniku, co sprawia, że nie rozleje się on po całej formie.


Comments


bottom of page