top of page
  • Ela Cissowska

Spacer nad morzem a potem świętowanie lata z półmiskiem sezonowych owoców!

Dziś chciałabym podzielić się z Wami moją stylizacją na letni spacer nad morzem. Wybrałam klasyczny, “marynarski” zestaw, który idealnie sprawdza się na takie okazje.



Mam na sobie lekki sweterek w biało-granatowe poziome pasy, który świetnie komponuje się z białymi spodniami. Całości dopełniają duże, ciemne okulary przeciwsłoneczne, które nie tylko chronią oczy przed słońcem, ale też dodają elegancji.


Ta stylizacja jest nie tylko modna, sweterki w stylu bretońskim są bardzo na czasie, ale również bardzo wygodna, co jest niezwykle ważne podczas długich spacerów. Białe spodnie to klasyczny letniej element garderoby, który zawsze wygląda świeżo i stylowo, zwłaszcza nad morzem.


Moda dla kobiety po 60-tce może być równie stylowa i inspirująca jak w każdym innym wieku. Kluczem jest wybieranie klasycznych, ponadczasowych elementów i łączenie ich w sposób, który podkreśla naszą osobowość i styl.


A co podałam po powrocie ze spaceru z przyjaciółmi?


Półmisek letnich owoców! 

Letnie owoce są pełne smaku i korzyści zdrowotnych. Zazwyczaj podejemy je w małych miseczkach lub na osobnych talerzykach, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości, przygotuj kolorowy, duży półmisek.


To atrakcyjny i pyszny sposób na podanie owoców, który doda koloru i smaku Twojemu kolejnemu spotkaniu z rodziną lub przyjaciółmi. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, wszystko, czego potrzebujesz, to półmisek i wybór ulubionych letnich owoców.


Ja wybrałam wiśnie, maliny, truskawki, jerzyny i jagody, udekorowane czerwonymi porzeczkami, miętą i limonką. Ale możesz wymyślić własną kombinację - brzoskwinie, morele, gruszki, mango, melony i winogrona również będą świetnie pasować.



Półmisek z letnimi owocami z sosem jogurtowym.


Składniki:

- 1 filiżanka truskawek, przekrojonych na pół

- 1 filiżanka jagód

- 1 filiżanka malin

- 1 filiżanka jeżyn

- 1 filiżanka wiśni, bez pestek i przekrojonych na pół

- Świeże liście mięty do ozdoby


Instrukcja:

1. Ułóż połówki truskawek w jednej części talerza.

2. Umieść jagody obok truskawek.

3. Dodaj maliny obok jagód.

4. Ułóż jeżyny obok malin.

5. Wypełnij luki połówkami wiśni.

6. Ozdób świeżymi liśćmi mięty.


Sos na Bazie Jogurtu do Talerza z Jagodami


Składniki:

- 1 filiżanka greckiego jogurtu

- 2 łyżki miodu

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

- Świeże liście mięty do dekoracji (opcjonalnie)


Instrukcja:

1. W misce wymieszaj grecki jogurt z miodem, sokiem z cytryny, ekstraktem waniliowym i cynamonem (jeśli używasz).

2. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, tworząc gładki sos.

3. Przelej sos do małej miseczki i podawaj obok talerza z jagodami.

4. Jeśli chcesz, udekoruj sos świeżymi liśćmi mięty.


Ten delikatny i orzeźwiający sos doskonale komponuje się z owocami, podkreślając ich naturalną słodycz.


Smacznego!



Commentaires


bottom of page