top of page
  • Ela Cissowska

Wizyta w studio artystycznym, małe zakupy a potem kubek gorącej czekolady.

Chodząc po moim mieście, często przechodziłam koło nowopowstałego studio-galerii-sklepu ceramiki artystycznej i ciągle nie miałam wystarczająco czasu, aby tam wejść.


Na dzisiaj zaplanowałam odwiedzenie tej pracowni, gdzie małżeństwo artystów na miejscu lepi z gliny piękne unikatowe formy — bardzo kolorowe, często ze złotymi dekoracjami czy aplikacjami. Wspaniale dobrane i zestawione kolory sprawią, że wnętrza, w których się znajdą, zyskują niepowtarzalny charakter.



Pewnie tak samo, jak większość z Was, nie lubię dekorować swojego mieszkania sztampowo z produktów Made in China, więc zakupiłam dwie super dekoracje do domu. Ponieważ mieszkam nad morzem, to ta tematyka mnie wyjątkowo zainteresowała. Oto one:

Wyjątkowa i niepowtarzalna w swojej formie nimfa wodna i ekspresyjna złota rybka

W co byłam ubrana.


Płaszcz i szalik legendarnej szkockiej marki Barbour i czarne sztyblety

A po powrocie do domu, co jest lepsze niż kubek gorącej czekolady na rozgrzewkę?


Jeśli planujecie odpocząć na kanapie, rozgrzać się i poczytać dobrą książkę, to myślę, że właśnie filiżanka czy nawet kubek gorącej czekolady będzie doskonałym rozwiązaniem.


Podany tu przepis jest hybrydą kakao i czekolady. Napój jest bogaty i złożony, ale nie tak sycący, żeby można było wypić tylko trochę w małej filiżance. Niemniej jednak jest to naprawdę pyszna gorąca czekolada o głębokim smaku, której intensywność można kontrolować, dodając mniej lub więcej czekolady.



Składniki

2 szklanki mleka (najlepsze jest pełnotłuste mleko krowie, ale możesz użyć mleka migdałowego lub sięgnąć po mleko kokosowe)


2 łyżki kakao

1 do 2 łyżeczek syropu klonowego lub miodu do smaku

60 gram wysokiej jakości czekolady, posiekanej (lub ¼ szklanki kawałków czekolady)

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Bita śmietana i/lub wiórki czekoladowe.


Przygotowanie

W średnim rondlu wymieszaj kakao w proszku i 1 łyżeczkę syropu klonowego lub miodu, aż kakao całkowicie się wchłonie, dolej mleko i znowu wymieszaj dokładnie.

Podgrzej zawartość na średnim ogniu, często mieszając, aż zacznie delikatnie wrzeć (nie dopuść do gotowania).

Zdejmij naczynie z ognia, wsyp posiekaną czekoladę i ekstrakt waniliowy i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą.

Możesz dodać więcej miodu czy syropu klonowego, jeśli wolisz słodszy napój.



Wlej gorącą czekoladę do kubków, jeśli chcesz, udekoruj bitą śmietaną i wiórkami czekolady i zacznij się delektować.


Comentários


bottom of page